Με βάση την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής (European Society of Social Pediatrics – ESSOP) και με στόχο την εναρμόνιση του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον παρέχονται υπηρεσίες:
Για πρώιμη Διάγνωση και Αποκατάσταση σε Βρέφη, Νήπια, Παιδιά, Έφηβους για τα οποία υπάρχει υποψία κάποιων από τα προαναφερθέντα και με σκοπό την άμεση βελτίωσή τους παρέχονται οδηγίες ή θεραπευτικά προγράμματα ή και άμεση προώθηση σε υπηρεσίες αποκατάστασης και σε ειδικές δομές.
Τακτική παιδιατρική εκτίμηση στα βρέφη και παιδιά για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Γίνεται συζήτηση με τους γονείς του οικογενειακού και περιγεννητικού ιστορικού κάθε παιδιού. Τακτική παρακολούθηση της ανάπτυξης του βρέφους και παιδιών με καταγραφή των σωματομετρικών στοιχείων (ύψος, βάρος, περίμετρος κεφαλής, δείκτης μάζας σώματος, αρτηριακής πίεσης, ροομέτρηση, έλεγχος σπονδυλικής στήλης με σκολιόμετρο, έλεγχος οπτικής οξύτητας). Προγραμματισμός διατροφής με ένταξη στερεών τροφών από τον 6ο μήνα ή 4ο μήνα στα ψυχοκινητικά ώριμα βρέφη με βάση τις οδηγίες της ESPGHAN. Συζήτηση με τους γονείς για θέματα αύξησης και ανάπτυξης των παιδιών. Στο ιατρείο εφαρμόζεται το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων. Σε κάθε παιδί γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων και των φαρμάκων.
Συνεχόμενη επικοινωνία και επαφή με την θηλάζουσα μητέρα και τακτικός έλεγχος του νεογνού, την 7η , 15η και 30η ημέρα ζωής.
Δυνατότητα κατ’ οίκον επισκέψεων.
Έλεγχος προβλημάτων προγεννητικών και σχεδιασμός πλάνου παρακολούθησης του κάθε νεογνού ανάλογα με τις ανάγκες του. Ενδελεχής παρακολούθηση πρόωρων νεογνών σε συνεργασία με ειδικούς μαιευτηρίων. Προσεχτική καταγραφή σωματομετρικών δεικτών και οδηγίες θηλασμού με άμεση επικοινωνία ακόμη και με μέσα ηλεκτρονικά. Συζήτηση με τους γονείς για θέματα που αφορούν τις πρώτες ημέρες του νεογνού στο σπίτι και ενίσχυση του μητρικού θηλασμού.
Συστήνεται να γίνεται συνάντηση με τους υποψήφιους γονείς κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες του νεογέννητου, την περιποίηση του, την αξία του μητρικού θηλασμού και την συμμετοχή του πατέρα στην όλη διαδικασία.
Στο ιατρείο δίδονται οδηγίες για την έναρξη των στερεών τροφών με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Παιδογαστρεντερολογικής Εταιρείας (ESPGHAN) στην βρεφική και νηπιακή ηλικία. Ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής που θεωρείται ο πιο υγιεινός τρόπος σίτισης σε όλες τις ηλικίες. Επίσης παρακολουθούνται τακτικά τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν διατροφικών διαταραχών.
Παρακολούθηση ψυχοκινητικής εξέλιξης παιδιών και συστηματικός έλεγχος δεξιοτήτων που αφορούν τη λεκτική και κινητική εξέλιξη των παιδιών με βάση την Denver κλίμακα ανάπτυξης σε συνεργασία με εγκεκριμένους επιστημονικούς συνεργάτες. Σε περίπτωση διαταραχών ξεκινά η έγκαιρη παρέμβαση από ειδικούς πάντα σε συνεχή επικοινωνία και με τους γονείς.
Στο ιατρείο εφαρμόζεται ως μέτρο πρόληψης το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, οι καλές συνθήκες υγιεινής και η αποφυγή συνωστισμού. Παρακολούθηση και έλεγχος λοιμώξεων των μικρών μας ασθενών με βάση τα νεότερα δεδομένα διάγνωσης και αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID).
Εμπύρετες καταστάσεις , αλλεργίες, νυγμοί, αναπνευστική δυσχέρεια κτλ. Υπάρχει δυνατότητα κατ’ οίκον επισκέψεων για επείγοντα περιστατικά αλλά και στο ιατρείο κατόπιν συνεννοήσεως προς αποφυγή συγχρωτισμού και μετάδοσης λοιμώξεων.